Milyen a jó weblap tartalom?

Milyen a jó weblap tartalom?

Bizonyára minden weblap tulajdonos elgondolkodott már azon, hogy mi lenne a legjobb szöveg, amit megoszt a látogatóival a honlapján keresztül.

Lehet ez egy hír, egy termék bemutatója, vagy akár a cég bemutatkozó írása. De mit is írjak?

Mivel nem mindenki hivatásos szövegíró, ezért sokszor előfordul, hogy a feltett szöveg, vagy tartalom nem hogy vonzza, hanem inkább taszítja a látogatóinkat. Mik lehetnek a hibák?

Nézzük szép sorban!

weboldal tartalom hiba01

Hiba 1: A szöveg túl szakmai

Az első hiba, amit egy weblap tulajdonos elkövet. A szöveg túl szakmaira sikerül. Nem az “egyszerű” látogatónak szól, hanem a szakmának. Tele van a szakmához kapcsolódó idegen szavakkal, kifejezésekkel, ettől a tartalom nehezen olvasható és értelmetlen lesz a látogató számára, el fog kattintani. Lehet, hogy éppen a konkurencia weblapjára.
Javaslom kicsit fogalmazzunk “érthetőbben”, egyszerűbben, a szöveg megfogalmazásánál gondoljunk a laikusokra, akik nem értik a szakmai szöveget és idegen szavakat. Hiszen ha ilyen jól tájékozottak lennének, akkor nem biztos, hogy hozzánk fordulnának.

weboldal tartalom02Hiba 2: A szöveg túl rövid

Honlapunkon a szöveg, vagy tartalom úgy viselkedik, mint a boltban az eladó. A tartalom feladata, hogy eladja a terméket. Ha az “eladó” keveset beszél, vagyis nem foglakozik megfelelő ideig a betérő vásárlóval, akkor bizony a vásárlás nem valósul meg. A szöveget úgy kell megírni, hogy minden lehetségesen felmerülő kérdését kielégítse a leendő vásárlónak.
A legtöbb hiba a webáruházakban szokott előfordulni ezen a téren. A termékhez fel van töltve egy, jobb esetben két kép, és három négy mondat. Most gondoljunk csak bele, számunkra elég lenne ennyi információ egy boltban, hogy megvegyük a terméket, vagy megrendeljük a szolgáltatást?

weblap szöveg hiba03Hiba 3: A szöveg rosszul van tördelve, illetve olvashatatlan

A fenti két problémával megküzdve még nem értek véget a feladataink. Sikerült elég érthető és bőséges szöveget írnunk, azonban az nem olvasható az alábbi problémák miatt:
- rossz tagolás: a szöveget megfelelő időközönként, tartalmi változásonként tagolni kell. A legjobb ha alcímekkel kiegészítve tagoljuk azt meg.
- rossz betűtípus: használjunk “talpatlan” (pl.: Arial) betűtípust. A “talpas” (pl.: TimesNewRoman) betűtípusokat számítógépen nehezebb olvasni, mint a talpatlanokat.
- rossz betűszín: ügyeljünk arra, hogy a szöveg színe ne olvadjon bele az oldal grafikai szerkezetébe. Nagyban rontja az olvashatóságot és fárasztja a szemet.
- csak szöveg van: Ön mit olvas szívesebben, egy képekkel gazdagon illusztrált magazint, vagy a Magyar Közlönyt? Ügyeljen arra, hogy megfelelő mennyiségű képpel illusztrálja is tartalmát.
- hiányzó videó illusztráció: ha különleges szolgáltatása van, és azt videón könnyebb megmutatni, akkor a szöveget kiegészítve használja ezt a tartalomkiegészítési formát. Ma már egy egyszerű digitális fényképezőgéppel megfelelő minőségű videót készíteni. Egy termék bemutatásánál roppant fontos a szerepe.

weboldal tartalom hiba04Hiba 4: Nem megfelelő helyesírás

A helyesírás. Bizony sokszor fordul elő, hogy vétünk a helyesírás szabályai ellen. 
Azonban ezt a látogatóink nem díjazzák. Célszerű egy helyesírás ellenőrző programmal is ellátott szövegszerkesztőben megírni a szöveget, így elkerülhetőek a hibák.

 

 

 

 

tartalom hiba05Hiba 5: Kulcsszavak hiánya

szövegben nem fordulnak elő a kulcsszavaink megfelelő sűrűségben. A tartalom megírásakor figyelembe kell venni kulcsszavainkat is, hiszen látogatóink ezek alapján keresnek és találnak meg bennünket. 
Ügyeljünk arra, hogy a kulcsszavak elterülési aránya a szövegben megfelelő arányban szerepeljen. Így még nem tűnik folytonos ismétlésnek a dolog, azonban nagyot lépünk előre a Google relevancia listáján.

Ízelítő webdesign csomagjainkból

Szolgáltatásaink

  • Weboldalkészítés
  • Keresőoptimalizálás
  • Marketing tanácsadás
  • Katalógusok, prezentációk készítése
  • Komplett reklámgrafikai megoldások
  • Hang- és képanyagok digitalizálása
  • Reklámfotózás
  • Nyomtatás

Kapcsolat

info@honlap-keresooptimalizalas.hu

+36 20 951 0000

Skype: wellnessdesignkaposvar

Fax: +36 82 555 501

7400 Kaposvár, Egyenesi út 5.